top of page

Joehoe, hier ben ik! En wie ben ik dan?


Als coach moet je je onderscheiden. Dus: wat is anders aan mij dan aan die duizenden andere coaches? Allereerst ben ik ondernemend, reislustig. Ik houd van duiken, ben 2x naar Antarctica geweest met een zeilschip en ben ik spiritueel en geaard. Degene die hun leven verrijkten met mijn kennis geven aan: praktisch, oplossingsvermogen, verhelderend, rustgevend en zo zijn er nog wel wat termen. Maar wie ben ik, achter mijn kennis, mijn ervaringen en mijn effectieve en persoonlijke aanpak? Goede vraag! Eerst maar eens vertellen hoe het zo gekomen is dat ik doe wat ik doe!


Er was eens een meisje, dat opgroeide in een huisartsengezin in een dorpje in het midden van het land. Zij zou ook huisarts worden, zo was het plan. Om de opvolgster te worden van haar vader en opa. Haar leven nam echter een andere wending via studie (en nee, geen Medicijnen, wiskunde is niet haar grootste vriend) naar werk en zelfontwikkeling toen ze begin dertig voelde dat ze zo niet verder wilde. Ze voldeed aan alle verwachtingen, probeerde zich staande te houden en liet zich zien als een sterke en zelfstandige vrouw. De buitenkant zag er onbeschadigd uit, maar van binnen was er van alles aan de hand. En ja, dat meisje, die vrouw: dat ben ik.


Er is me van alles overkomen in mijn leven tot nu toe. Van een apenbeet in mijn achillespees, tot allerlei lichamelijke ongemakken en allerlei vormen van verlies: van een verbroken verloving, kinderloosheid tot diverse overlijdens (waaronder mijn ouders toen ik rond de 30 was) en nog zoveel meer. En dat alles maakt me tot wie ik ben. Hoe ik me voel, wat ik doe, hoe ik mijn leven vormgeef en wat ik ervaar.


Wat ik als kind al leerde en als volwassene nog steeds doe (als ik er niet op let) is dat ik me groot houd. Dat hoorde bij mijn opvoeding. “Laat de buitenwereld maar zien dat het goed gaat”, hoorde ik vaak. En zo doe ik dat nog steeds, als ik er geen aandacht aan geef. Zo ben ik het gewend om mezelf staande te houden. Via de tijdens mijn jeugd ontwikkelde mix aan karakterpatronen laat ik mezelf inderdaad zien als een sterke, zelfstandige vrouw die haar zaakjes op orde heeft. Ik ben zorgzaam, vriendelijk en een echte ‘diesel’, een echte Loyalist, maar kan ook sfeergevoelig zijn en iedereen willen redden (en ja, er is een patroon wat Redder heet). Daarnaast heb ik ook leiderschap in mijn pakketje (dus ja, ook Leider heb ik hoog staan in mijn mix) en vind ik imago ook belangrijk. De andere drie karakterstijlen spelen bij mij minder, maar heb ik wel degelijk in mij.


Mijn mix, de verdeling van de zeven karakterstijlen heb ik als kind ontwikkeld, zoals we allemaal onze eigen mechanismen hebben, om ons te beschermen tegen ervaringen van 'toen' (en toen kan alles zijn vanuit de baarmoeder tot een jaar of zeven). Denk aan aanpassen, steun ervaren, veiligheid, perfectionisme, willen 'redden' enzovoort.


Toen ik begin dertig was, werd het tijd om mijn pad te vinden en ik hoorde voor het eerst over de karakterpatronen. Vanaf dat moment, in 2008, ging mijn veld van mogelijkheden weer open. Ik ben allereerst mezelf in de ogen gaan kijken en gaan realiseren dat ik vaker moet doen wat ik nodig heb. En dat terwijl ik een hekel heb aan het woord 'moeten', moet dat toch echt. Ik leef meer en meer in mijn eigen tempo en geef beter mijn grenzen aan. Tot ik me realiseerde dat ik ook anderen hierbij wil helpen. De urgentie is er: ik zie te vaak dat mensen zich opofferen, dat hun grenzen niet gerespecteerd worden of ze simpelweg niet gezien of gehoord worden. Hun eigenwaarde en zelfvertrouwen gaat eraan.


En ja, toen had ik het lef om Beleef Je Karakter, mijn eigen bedrijf, in 2016 te starten. Na 5 jaar de combinatie tussen loondienst en mijn bedrijf, heb ik in mijn loondienst in 2021 losgelaten. Vijf jaar? Ja, vijf jaar om de definitieve keuze te maken! Eerst moest ik alle hobbels over. Mezelf vertrouwen, nog meer kennis en kunde opdoen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En eerlijk gezegd, dat is een ‘ongoing’ proces. 'Leven' is ook gewoon een werkwoord, waarbij je van alles overkomt, leert en ervaart. Met vallen en opstaan leer ik van mijn ervaringen, door te leren, te proberen kom ik dichter bij mijn doel. Mezelf zijn! Met alles was er is. En help ik actieve, hardwerkende vrouwen om beter voor zichzelf te zorgen. Zich niet langer te offeren, zichzelf weer de moeite waard te vinden en angsten of behoeften onder ogen te komen. Zonder schuldgevoel genieten, plezier maken en ontspannen. Wat ze zolang gemist hebben.


Is het leven intussen simpel voor me?


Nee, niet altijd. Het leven is licht en donker tegelijk, ik zie beide kanten. En ja, soms is het lastig als me iets gebeurt. Bijvoorbeeld de oplichting van vorig jaar, waarbij ik tienduizenden euro's van mijn erfenis kwijtraakte. Daarover een volgende keer uitgebreider. Wat ik er wel over kwijt wil is dat ik in een soort van hypnose terecht kwam, waarbij ik dacht dat ik goed handelde en mijn gevoel niet meer volgde. De schade die ik mezelf toegedaan had draag ik intussen wel beter, ik doe wat ik nodig heb om mezelf weer te vertrouwen, andere mensen te vertrouwen en door te bouwen aan mijn missie. En daar zijn de karakterstijlen weer en wat zij nodig hebben een groot onderdeel van. Doen wat nodig is, helpt om jezelf fijn te voelen (en niet door te stomen, terwijl je al op bent of niet te ontspannen als je overprikkeld bent en niet nog meer mensen te helpen als je al genoeg op je bordje hebt). En dat is niet zo simpel als het lijkt, omdat patronen zo ingesleten zijn dat het ook soort van automatisch reageren. Inzicht en bewustzijn helpt je om het anders te doen. Keer op keer. Eerder en anders.

Dan is er nog een hobbel die ik hier wel kwijt wil. Hoe ik me diep van binnen voel, laat ik nog steeds niet altijd blijken. Dat vind ik best spannend, omdat ik het jaren anders gedaan heb. Mezelf laten zien, met alles was er is, is nog iets wat aandacht vraagt: omdat ik me gemakkelijk aanpas aan anderen en hun verwachtingen en inspanning kost om dat te veranderen. En ik doe het! Keer op keer. Ik voel de verschillen. En dat is oké. Ik ervaar de verschillen, zie de verschillen ook bij mijn klanten en zie de waarde, net als mijn klanten. Het is gouden materie! Werkelijk waar.


Mezelf zijn lukt me vooral bij de mensen die me nabij zijn èn als ik mensen begeleid op hun persoonlijke stukken of thema’s. Dan ben ik 100% mezelf en laat ik mezelf zien. Met alles wat er is. En dat gaat me dan gemakkelijk af, kost me geen energie. Ik doe dan waar ik in dit leven voor ga: vrijheid, autonomie en jezelf omarmen. Met alles wat er is. Het grote verschil is dat ik niet doe alsof, ben ook direct en verhelderend en heb vooral een persoonlijke aanpak die inspeelt op hoe de ander zich staande houdt in het leven. En ondersteun in het anders aanvliegen van de patronen, door eerder of vaker net bij te sturen, waardoor een ervaring anders is.

Hoe ik werk merk je als we samen aan de slag gaan. Ik laat je kennismaken met jouw patronen en hoe jij vanuit die basis met het leven omgaat. Ik werk intuïtief op wat er op dat moment nodig lijkt, stem af en werk samen met mijn klanten verder aan hun eigen ‘ik’. We laten het lijf weer meedoen, het hoofd ontspannen en meer ruimte ontstaan. Zodat ook zij krachtig in hun schoenen staan, weten hoe ze hun eigen kwaliteiten benutten en weer ‘tot bloei’ komen en niet meer op de automatische piloot leven.


Je ontdekt wat er mogelijk is als je net iets anders doet dan ‘normaal’, zodat die automatische piloot, die de meesten van ons wel kennen, naar de achtergrond verdwijnt en er keuzevrijheid ontstaat in het moment. En ja, het is soms zoeken naar wat iemand wil, wie ze is en waar ze voor gaat. Omdat het al zo lang geleden is dat die ruimte er was om dat te doen. En eerlijkheidshalve geldt ook voor mij. Het grote verschil met vroeger is, is dat ik daar oké mee ben. Het leven is, wat mij betreft, een grote puzzel, die ik helemaal zelf mag leggen. Soms lijkt het erop dat ik nergens kom, wil ik het bijna opgeven en dan ineens is een groot deel af. En zo geldt dat ook voor jou.


En zo bouw ik al jaren voort op wat ervaringen (met mijzelf en anderen) mij leren, wat verlies met me doet en wat erachter vandaan komt. In mijn praktijk ervaren en ontdekken mijn klanten wat er mogelijk is voor hen, zoeken ze naar wat zij belangrijk vinden, hoe zij bijtanken in een te druk bestaan en hoe ze beter voor zichzelf zorgen. Mijn aanpak is altijd maatwerk en effectief voor hen die bereid zijn ECHT te doen wat nodig is en hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik tap uit een brede kennis over de karakterstijlen en spirituele psychologie, als ook diverse andere opleidingen die ik in de loop der jaren volgde. De effectieve aanpak, het maatwerk en de persoonlijke 'touch' die je raakt in de ziel, maakt mij anders dan de rest.

Beleef Je Karakter is daarmee jouw kans om jezelf weer te zijn. Beleef Je Karakter, de sleutel tot je ware ik.


Zien we elkaar binnenkort?


Birgita Endert

Beleef Je Karakter47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page